Het Amerikaanse routermerk Linksys heeft een dienst uitgebracht waarmee routers door middel van wifisignalen beweging kunnen detecteren. Naast camera's en sensoren om je huis te beschermen en indringers te detecteren, kunnen mesh routers ook wel eens van pas komen. Althans, dat belooft Linksys met zijn nieuwe Linksys Aware dienst. Het maandelijks of jaarlijks abonnement gebruikt gegevens van Velop mesh routers om zo ongewenste binnendringers te detecteren via Wi-Fi signalen. Zo doen de routers in feite dienst als bewegingssensoren.

Het bedrijf geeft geen gedetailleerde technische details over de werking, maar wanneer een persoon een kamer binnenstapt kan dit gezien worden als ruis in het Wi-Fi signaal dat door de muren wordt afgeketst. Deze ruis wordt op zijn beurt gedetecteerd door de mesh router en gesignaleerd als een beweging. De gevoeligheid van deze feature kan aangepast worden via de Linksys-app om vals alarm te vermijden en uiteraard kan de dienst ook naar hartenlust in- en uitgeschakeld worden.

Het detecteren van bewegingen door middel van meshnetwerken is niet nieuw. Linksys zegt wel het eerste bedrijf te zijn dat in een consumentenproduct gebruikmaakt van de technologie.

Het nadeel van het gebruik van wifisignalen ten opzichte van camera's is dat gebruikers wel kunnen zien dat er beweging heeft plaatsgevonden, maar niet wat de verstoring in het signaal precies veroorzaakte.

Bron: diverse