Over WifiTenne

Almelo 27-11-2012 Het mag dan crisis zijn in Nederland, Sandra en jeffrey Tolsma merken er weinig van. Sinds ze drie jaar geleden begonnen met hun bedrijf Wifitenne, hebben ze over werk en inkomsten niet te klagen. “We verdienen genoeg”, zegt Sandra lachend, “onze accountant staat elke keer verbaasd als hij de cijfers ziet.”

Hun omgeving is wel vaker verbaasd. Zoals de concurrentie. Die snapt maar niet hoe ze het flikken hun wifi-netwerken te bouwen met een router die slechts een tiende kost van wat elders wordt gevraagd. Maar zo moeilijk was dat niet, zegt Jeffrey  Tolsma. Goed, hij is een techneut en een uitvinder (zijn bijnaam is niet voor niets Willy Wortel). Tolsma hielp de router ontwikkelen en laat het apparaatje dat de draadloze verbinding tussen meerder apparaten en het internet mogelijk maakt, produceren in China. Maar het belangrijkste is volgens hem dat hij en zijn vrouw geen ‘grof geld’ hoeven te verdienen. En dat scheelt een hoop. Dat hebben ook de eigenaren en beheerders van tientallen campings en recreatieterreinen in Nederland in de gaten. In 75 parken is de laatste drie jaar een wifi-netwerk van Wifitenne aangelegd, dat ook door het Almelose bedrijfje wordt onderhouden en beheerd. En het eind is nog niet in zicht. “We gaan in ons huis nu een echt kantoor inrichten en we kunnen ook iemand in dienst nemen”, zegt Sandra Tolsma. Wifi is voor veel campings in toenemende mate een must. Veel kampeerders nemen een laptop of tablet mee om via het internet  (mailen, skypen, chatten) in contact te kunnen blijven met de buitenwereld. Maar daarvoor moeten ze wel kunnen beschikken over een goed werkend draadloze verbinding. Tolsma had dat goed in de gaten toen hij drie jaar geleden voor zichzelf begon. Dat was nadat hij was gestopt als ontwikkelaar van een bedrijfje dat geavanceerde muzieksystemen levert voor de horeca. Hij knutselde de router in elkaar, ontwikkelde de bijbehorende software, zocht een fabriek in China en ging met zijn vinding de boer op. Ondertussen is zijn vrouw Sandra bij hem in de zaak gekomen. Sandra met een lach: “Nadat ik eerst op proef ben geweest”.
 
Foto: Lenneke Lingmont

Text: René Schabos
Bron: Tubantia


"Een wifi-netwerk hoeft niet duur te zijn"

De 750 bungalows en chalets op het dertig hectare grote Droompark Beekbergen hebben sinds een jaar allemaal draadloos internet. “Daarvoor kon men alleen bij de receptie op het internet. Maar dat voldeed niet meer”, zegt technisch beheerder Johan Griesdoorn. “De mensen vragen steeds meer luxe en daar hoort internet op het hele park bij”.

Het Droompark ging voor het draadloze internet in zee met de Almelose onderneming WifiTenne. Griesdoorn: “We hebben dertig wifi-masten laten plaatsen en die waren relatief goedkoop. Bij anderen bedrijven betaal je gauw het viervoudige. Door de geringe kosten plaats je snel een mast bij als het bereik ergens op het park niet goed is.”

WifiTenne is een bedrijf van Jeffrey en Sandra Tolsma. In drie jaar tijd bouwde de jonge onderneming op 75 Nederlandse recreatieparken en campings een wifi-netwerk. De Almeloërs kunnen dat tegen een lage kostprijs. Een router – goed voor in principe een bereik van 1 hectare - kost bij hen 225 euro. Verbazing valt hen bij vriend en vijand ten deel, want hoe doen ze dat?

Het geheim zit voor een deel in de zender met bijhorende software die ‘willy wortel’ Jeffrey Tolsma mee hielp ontwikkelen. “Verder zijn we een klein bedrijf. Dat betekent lage overheadkosten. Tegelijk bieden we met onze helpdesk wel 24 uur per dag service. Het hele pakket maakt dat veel parken en campings voor ons kiezen”, vertelt hij.

De geringe winstmarge op de kosten van het netwerk wordt goed gemaakt door de verkoop van tickets waarmee van het draadloos internet kan worden benut. Van de opbrengst is 75 procent voor WifiTenne. Tolsma: “Andere bedrijven doen dat ook. Maar omdat wij inmiddels heel wat wifi-netwerken hebben waar veel gebruik van wordt gemaakt levert dat ons een voldoende goede boterham op.”

Om het gebruik van de wifi-netwerken te stimuleren ontwikkelde Tolsma een gratis app. Wie daarmee inlogt op een netwerk houdt de verbinding vast zolang als er uren of dagen internet zijn gekocht. Tolsma: “Je wilt het de mensen niet moeilijker maken dan nodig is. En wie het dan nog niet lukt verbinding te maken kan altijd onze helpdesk bellen.”

De Almeloërs openden ook een site. Op  www.wifiparken.nl is een overzicht te vinden van vakantieparken die over draadloos internet beschikken (ook de parken die geen netwerk van WifiTenne hebben). De site blijkt een schot in de roos. Tolsma: “In 2011 is vastgesteld dat tachtig procent van vakantiegangers wifi voor de tent wil. Ach, draadloos internet op de camping is tegenwoordig net zo belangrijk als een afwasteiltje.”

Bron: Recreavakkrant

Wifitenne Almelo

Verkoop: +31546 601 186

Borg Piloursema 12
7608 EX  Almelo